Stacks Image 305635

Björkö kyrka

Björkö är en av de större öarna i det som bildar Öckerö pastorat. Det dröjde länge innan ön fick en egen kyrka, eftersom det var nära till de tre kyrkorna på Hönö och Öckerö. Först vinter 1957, närmare bestämt den 4:e advent invigdes kyrkan av biskop Bo Giertz.

Kyrkan ritades av Göteborgs-arkitekten Olof Geggen, som även bland annat har ritat Allhelgonakyrkan i Kortedala.

Och det tog mer än ett kvarts sekel från det att man började samla in pengar till kyrkbygget - tills att kyrkan stod klar. Dels dröjde det innan man fick ihop tillräckligt med pengar, och dels var man tvungen att söka tillstånd från staten för att få sätta igång med bygget. Och kyrkor var inget som prioriterades.

Kyrkan är byggd på frivillig väg, och bland byggdes en predikstol av en båtbyggare på ön. Denna togs dock bort vid en renovering på 2000-talet under ledning av arkitekt Hans Olofsson. På predikstolens plats kom i stället en nybyggd orgel med 12 stämmor, tillverkad av Janis Kalinis från Lettland, och som invigdes den första advent 2007. En så kallad ambo, alltså en talarstol fick ersätta predikstolen.

Det triumfkrucifix som hänger i koret är tillverkat 1957 av Osborne Adolfsson från ön. Och ett annat triumfkrucifix i koret är skapat av framlidne keramikern Else Adrian från Björkö, som var grundare av konsthantverkskooprativet Lerverk i Göteborg, och som också finns representerad med ett verk i Karlstads domkyrka. Triumfkrucifixet är skänkt till kyrkan av hennes barn och visades vid en minnesutställning på Röhska museet i Göteborg 2010.

Kyrkklockorna som är gjutna hos Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna, ringdes under de första 30 åren för hand, men har nu fått elektrisk manövrering.