KYRKOGUIDEN.SE berättelser ur vår kulturhistoria
Tornehamns kyrka

AUDIOGUIDE ÄNNU EJ TILLGÄNGLIG

När Malmbanan byggdes var Tornehamn en viktig plats. Här fanns då ett litet samhälle med ett trettiotal byggnader. Idag är knappt grunderna kvar av sjukstugan, ingenjörsmässen och de andra husen i området.
Några få hus står kvar, eller är uppbyggda igen. Till Tornehamn kom material med tåg från norska kusten som sen lastades på båtar och skeppades från hamnen i Torneträsk till de andra samhällena längs sjön.

Den nuvarande kyrkan som är resultatet av ett samarbete mellan Kiruna kommun och Jukkasjärvi församling , invigdes den 13 september 1987 av biskop Gunnar Weman.

Bänkarna, altarringen och altarbordet är utförda av snickare från Kiruna kommun. Altarkorset, ambon, dopfunten och ljusstakar är skapade av Ulrik Lidström.
Dop- och vigselboken är en gåva av SJ, ljusstakar i tenn av SJ:s färdledarklubb, vaser av Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening. Kyrkan har också fått gåvor från privatpersoner.

Den 75 kilo tunga kyrkklockan är gjuten av Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna, och har inskriptionen "Tornehamns kyrka 1987 Ps 103"

Tornehamn är i dag kanske mest känd för rallarkyrkogården uppe vid järnvägen. Där ligger många av de rallare som avled i samband med bygget av Malmbanan mellan Riksgränsen och Kiruna.

________________________________________________________________________________________________
Källor:
Webb: Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister.
Bok: ”Våra kyrkor”. Klarkullens Förlag AB. ISBN 91-971561-0-8
________________________________________________________________________________________________

Textbearbetning Christer Smedberg.


close
Get Directions to Our Location