Stacks Image 255036

Bunkeflo strandkyrka

Kyrkan som är helgad åt Den Heliga Birgitta ritades liksom församlingsgården av arkitekt Bernt Gunnarsson, och uppfördes av Nordiska Trähus AB i Vrigstad. Under arbetet murades ett dokumentskrin in i grunden till kyrkan. Skrinet innehåller protokoll, ritningar, årssats med mynt, psalmbok och dagstidningar. Kyrkan invigdes den 11 mars 1990 av biskop Per Olof Ahrén.

Kyrkan och församlingsgården genomgick en omfattande renovering och ombyggnad som påbörjades 2004, och som gjorde både kyrka och samlingslokaler betydligt större. Kyrkorummet vreds då ett åttondels varv och ett litet kor byggdes ut i öster varvid kyrkorummet vidgades.

Arkitekt för om- och tillbyggnaden var Bo Svensson i Malmö, och Bunkeflo Strandkyrka/Sankta Birgittagården återöppnas den 17 april 2005.

Altartavlan utgörs av en triptyk i form av en ikon målad av Erland Forsberg, föreställande den uppståndne Jesus sittandes på sin himmelska tron.
De grekiska bokstäverna i glorian betyder: Den varande, den som är, den existerande – alltså ”jag är”.

Erland Forsberg, Mölndal, har också målat Strandkyrkans processionskors samt utformat glasmålningarna, utförda i samband med ombyggnaden, som på norra sidan visar Maria bebådelse och Petrus som får nycklarna till himmelriket.
På södersidan ser vi Maria Magdalena efter uppståndelsen, Jesus och den samariska kvinnan vid Sykars brunn. Vinrankan överst och sädeskornen nederst på båda fönstren symboliserar Nattvarden.

Kormattan är handvävd i Sydafrika på platsen där Svenska kyrkans första missionsstation anlades år 1876. Det afrikanska mönstret är komponerat av vävarna och garnfärgerna utvalda för att färgmässigt passa till altartavlan.

Dopskålen är formgiven av Lars Hellsten och skänkt av Orrefors glasbruk.

Orgeln är byggd 1994 av Kaliff & Löthman i Ålem, och har 9 stämmor, 2 manualer och pedal.