Stacks Image 62914

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Vaggeryds kommun
Byarums kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Byarums kyrka

Byarums kyrka står troligen på en plats där det tidigare fanns ett kloster. Då när den första kyrkan på platsen byggdes var den en del av ett nunnekloster, som ska ha bildats omkring 1150 som ett systerkloster till munkklostret i Nydala. Klostret flyttades redan 1236 till Sko i Uppland och blev känt som Skokloster.

Den första kyrkan som byggdes i trä ersattes senare av en byggnad i sten, och spår från denna kyrka finns att se. Jag återkommer till detta om en stund.

När befolkningsmängden ökade i församlingen under 1700-talet byggde man till koret. Här lät greve Gabriel von Seth inrätta ett gravkor i huggen sandsten. Något senare uppfördes även sidoskeppen och klocktornet. Man lät faktiskt uppföra två västtorn, men det ena rasade under byggarbetet.

Byarums kyrka heter egentligen Eugenia Desideria, efter Sveriges motvillige drottning, gift med Karl XIV Johan, och som i augusti år 1827 färdades förbi här på väg mot Stockholm.
Det var prosten Lagergren som då bad henne att få uppkallas kyrkan till hennes ära. Byarums kyrka är en av få landsortskyrkor i landet som förutom ortsnamnes även har namn efter en kunglig person.
Stigluckan byggdes året efter drottningens besök, samtidigt som den östra ringmuren uppfördes.

2018 genomgick Byarums kyrka en om och tillbyggnad. Kyrkan hade inte renoverats sedan 50-talet och var i ganska dåligt skick. I den nordvästra delen av kyrkan byggdes nu toalett, kapprum samt ett samlingsrum.

Tillbyggnaden når man via ett hål som tagits upp i det medeltida murverket, men för att beakta miljöns kulturhistoriska värden och lösa detaljfrågor har antikvarisk expert medverkat genom hela byggprocessen.
Kyrkan genomgick samtidigt en omfattades renovering, där bland annat golvet lades om och inredningen konserverades och målades. Bland annat fraktades kyrkbänkarna till Gränna för att målas.
Den 16 november 2018 togs kyrkan åter i bruk.

På norra och södra väggen av mittskeppet i nuvarande kyrkan finns fragment av målningar med bibliska motiv, som förmodligen är från 1300-talet.

Altaruppsatsen skänktes till kyrkan 1759 av greve von Seth.
Koret utgör också nedgången till det von Sethska gravkoret, och ett ståtligt epitafium i grön marmor över greve Gabriel von Seth till Bratteborg finns på södra sidan i koret, skapat av den fransk-svenske bildhuggaren Pierre Hubert Lárchevegue år 1775. Hans veest kända verk är annars kanske staty av Gustav vid Riddarhuset och Gustav II Adolfs-statyn vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm.

Predikstolen som är från 1689 har gjorts av bildhuggaren Gustav Kihlman från Borås.

Mitt emot predikstolen, på den södra väggen hänger ett krucifix, skänkt till kyrkan år 1668 av postmästaren i Jönköping, Jöns Pedersson-Brattman.

I Byarums kyrka har det funnits en dopfunt av sten. Den såldes 1813 ”som numera överflödig”, men vart den tog vägen vet man inte. Under 122 år var kyrkan sedan utan dopfunt, till 1935 då man fick den nuvarande funten i gåva i samband med att direktören Oscar Ljungbergh fyllde 60 år.
Dopfunten i Kålmordsmarmor och silver är tillverkad av hovjuvelerare C.G. Hallberg i Stockholm. Oscar Ljungbergh skänkte också samma år en vit mässhake som alltjämt används.

Ovanför dörren till sakristian finns ett porträtt av Martin Luther, som när det skänktes till kyrkan 1785 angavs vara 250 år gammalt. Det är alltså från första halvan av 1500-talet och med det kyrkans äldsta föremål.

Kyrkan har också flera uppsättningar kyrksilver. Dessa är skänkta till kyrkan 1708.

Golvuret i södra sidoskeppet inköptes 1746 och är tillverkat av urmakaren Andreas Forsman i Jönköping.

Drottning Eugenia Desideria har skänkt en röd mässhake till kyrkan. På sidentyget finns broderat ” Af H.M, Enkedrottningen är denna messhake skänkt till Desidera kyrka år 1846”.
Invigningen av den röda mässkruden skedde på julottan klockan 6 på morgonen och utanför kyrkan gavs salut ur några för tillfället anskaffade kanoner. Den röda skruden används än i idag och alltid vid konfirmationen oavsett liturgisk färg i kyrkoåret. Den förvaras i ett mörkt utrymme som är både brand och stöldsäkert.

I sakristian hänger en broderad tavla föreställande Nattvarden. En text på baksidan berättar att tavlan skänktes till kyrkan 1847 av fru Grevinnan John Hamilton född Louise Piper. Tavlan var ursprungligen ett bokställ som var placerad på altaret. Efter att maken greve John David Hamilton avled 1843 sålde hustrun Louise Piper gårdarna Gärahov och Eckersholm, och bosatte sig i Västergötland.

I slutet av 1700-talet byggde organisten och orgelbyggaren Lars Strömblad en orgel till kyrkan. Denne Lars Strömblad tjänstgjorde ursprungligen i Östgöta livregemente och kom senare i livet att vistas en del i Pommern som musiker. 1766 blev han organist i födelseorten Ödeshög, och upprättade senare en verkstad där han började bygga orglar.
Men när han 1772 sökte in till Musikaliska akademin blev han underkänd. Han gjorde dock omprov och lyckades komma in året efter. När han byggde orgeln till Byarums kyrka 1795 hade han flyttat sin orgelverkstad till Falköping i Västergötland, där han då hade blivit organist. 1878 får kyrkan en ny orgel byggd av E A Setterquist & Son i Örebro, men denna byggdes så småningom om till en pneumatisk orgel av den danska orgelfirman Theodor Frobenius & Co i Lyngby.
Den nuvarande mekaniska orgeln från 1971 är byggd av Olof Hammarberg, Göteborg.

I tornet hänger tre klockor. Den stora klockan blev senast omgjuten i Stockholm 1911.
Mellanklockan blev gjuten i Ystad 1925. Efter att den gamla medeltidsklockan hade rämnat vid en ringning en vinterdag samma år lämnades den för omgjutning hos M & E Ohlsson i Ystad, som dock inte ville smälta ner den gamla klockan. De bad istället att få lämna klockan till Historiska museet i Lund som också ansåg klockan för gammal och märklig för att hamna i smältugnen. Den är sannolikt gjuten redan på 1200-talet.
Lillklockan är från 1600-talet och inköptes för 300 Daler kopparmynt. För att få medel till klockan lät man göra en insamling, varvid Översten David Dachsberg till Mölna 1652 gav den största gåvan på 12 Daler.
Stacks Image 62927