Stacks Image 316420

Kronprinsesse Märtas kyrka (Norska kyrkan)


Redan i början av 1950-talet fanns en önskan från den norska församlingen i Stockholm om att få bygga en egen kyrka. Man höll gudstjänster en gång i månaden i Storkyrkans församlingslokaler men ansökte nu om kyrktomt, samt om att kyrkan skulle byggas på samma villkor som den Svenska Margaretakyrkan i Oslo.

En av de pådrivande bakom bygget av kyrkan i Stockholm var den dåvarande biskopen i Oslo Kaare Støylen, som såg till att en insamling i Norska kyrka i samband med kung Olav V´s 70-årsdag skulle gå till uppförandet av kyrkan.
Den norska regeringen bidrog med drygt en miljon kronor.

Arkitekten Tore Kielland Moxness, som varit bosatt i Sverige sedan 1930-talet och som ritat ett antal skolbyggnader, fick uppdraget att rita den nya kyrkan.
Han dog dock i september 1976, tre månader innan kyrkan stod färdig.

Grundstenen lades den 28 november 1975 av biskop Støylen, i närvaro av bland annat både den Norske och Svenske kungen. Själva bygget startade i februari året efter, och i december 1976 kunde kyrkan invigas.

Kung Olav V hade redan hösten 1972 givit tillåtelse att den norska kyrkan i Stockholm skulle få bära namnet efter hans hustru, som avled 1954. Kungen sa senare att «av alla de gåvor som jag fick vid min 70-års dag står idén med Kronprinsesse Märthas Kirke i en särställning”

Utanför kyrkan står en staty av den svenskfödda Kronprinsessa Märtha, skapad av skulptören Kirsten Kokking och avtäck 2008 av Kronprinsessans dotter prinsessan Astrid.

Altartavlan har tre gasmålningar som bland annat visar Jesus på korset. Vem som skapat glasmålningarna vet man inte, men de blev ursprungligen gjorda på 1860-talet för en norsk sjömanskyrka i North Shields i England. När kyrkan lades ner på 1960-talet togs glasmålningarna om hand av stadsarkitekten i North Shields som i sin tur skänkte dessa till Sjömansmissionen. Glasmålningarna skänkte sedan till kung Olav V, med önskan om att det skulle stå i den nya kyrkan i Stockholm.

Bland de konstnärer som finns representerade i kyrkan hittar vi både Einar Forseth, Finn Emanuel Olsen och Lauritz Falk.