Stacks Image 316420

Seglora kyrka


Seglora kyrka byggdes ursprungligen 1729 i Seglora ett par mil sydväst om Borås, och hamnade här eftersom Skansens skapare Arthur Hazelius även ville ha en kyrka på sitt friluftsmuseum.
Att flytta kyrkor på liknande sätt är inget unikt.
På Kulturen i Lund återfinner vi Bosebo gamla kyrka från Småland, och på Gammila friluftsmuseum i Umeå återuppbyggde man Helena Elisabeth kyrka som kommer från en ö i Bottenviken.

Egentligen ville Hazelius först flytta hit Habo unika träkyrka, men sockernborna vägrade ge upp sin vackra kyrka. Och när man tog i bruk en ny stenkyrka i Seglora socken i början av 1900-talet kom kyrkostämman överens med Nordiska museet att sälja träkyrkan som blivit överflödig.

Den 26 maj 1918 kunde Seglora kyrka invigas igen på sin nya plats i Stockholm.

Från början hade kyrkan inget torn, och kyrkklockorna hängde istället i en fristående klockstapel. Tornet byggdes till först i mitten av 1780-talet, samtidigt som kyrkan fick sin sakristia.
Ända sedan 1500-talet har man behandlat spånklädda väggar och tak med rödtjära. På 1800-talet började man på flera håll att i stället använda svart tjära, men i Seglora höll man fast vid traditionen med röd tjära.

Det välvda brädtaket har målningar från 1735 av göteborgsmästaren Sven Wernberg, som även bland annat har målat taket i Hyssna gamla kyrka, och eventuellt också Onsala kyrka utanför Göteborg. Med början över koret kan man här följa scener ur Jesu liv, ordnade i en följd medsols runt taket. I takets mittpunkt finns symbolen för Guds allseende öga; en ljusröd triangel med namnet Jahve i hebreisk skrift.

Altartavlan målades 1780 av konstnären Nils Åhwall från Borås efter att biskopen tidigare konstaterat "att Altare Taflan war nog gammal och af litet anseende".

Seglora kyrkas predikstol kommer från en tidigare kyrka, utfördes redan 1700. Golvuret vid altaret fick sin plats i kyrkan först 1861. Dessförinnan fick prästen använda timglaset på predikstolen

Orgeln som byggdes 1778 av orgelbyggaren Jonas Ekengren kommer från Films kyrka i Uppland. Den användes i kyrkan fram till 1872 när den ersattes av en nyare orgel. Så småningom såldes den i början av 1900-talet till Nordiska museet som lät montera upp den igen 1929. Museet beslutade i slutet av 1950-talet att flytta orgeln till Seglora kyrka för att ersätta en tidigare orgel, och i december 1962 stod orgeln på plats i kyrkan..

Seglora kyrka har blivit populär som bröllopskyrka och det första bröllopet ägde rum den 9 juni 1918. Bland annat har den gamle centerpartiledaren Gunnar Hedlund gift sig här.
I kyrkan arrangeras också gudstjänster och konserter.